сряда, 19 септември 2007 г.

За проституцията

"За" или "против" узаконяването на проституцията?
За
8 (80%)
Против
2 (20%)
Все тая
0 (0%)
Колебая се
0 (0%)


Получени гласове: 10

Това са резултатите от последната анкета. Малко съм пристрастна по този въпрос, затова предпочитам да не коментирам.

15 коментара:

Bla каза...

Аз пък ще коментирам - проституцията е сладък и допустим порок, който може да се превърне в почти елитна и много печеливша индустрия. Твърдо "за".

Unknown каза...

Аз също съм "за". Проституцията няма да спре, така че е по-добре да е законна - това ще гарантира по-добри условия за момичетата, редовни изследвания, осигуровки и т.н.
Само ми е интересно какво ще им пише в трудовите книжки... :)

kenkal каза...

И аз съм "за".
Много по-добре е да бъдат концентрирани в някакъв квартал, а не да са пръснати по магистрали, улици, подлези, входове и т.н.
И в миналото и в бъдещето ще има проституиращи, но е страшно грозно да ги виждаш в дъжд и пек (както старите хора казват "На ачика" - т.е. на открито, на видно място) да преследват или чакат клиенти.
А ако цитираме Тери Пратчет: "Щом така и така ще има престъпност, по-добре да е организирана!"

Snejka каза...

Ами аз изхождам изцяло от морална гледна точка и казвам "твърдо не". Като направиш едно престъпление на закона и морала "законно", то не спира да си бъде престъпление. Начинът да се справиш с един проблем не е като си затвориш очите за него. А дори да има такива момичета, които са проститутки против желанието си... Ако аз съм едно момиче, което проституира насила, ще искам някой да накаже хората, които ме принуждават да правя това, а не да ми казват: "Спокойно, маце, вече няма нужда да се криеш", а с узаконяването, на всичко отгоре ще знам, че същите тези хора вече не са престъпници за това, което са ме накарали да правя. Не ми звучи логично...

kenkal каза...

Нашият съвременен морал е твърде двойнствен. От една страна заклеймяваме като неморално и престъпно явление проституцията, от друга искаме да го узаконяваме. В "старите" общества и култури е имало строго разделение на жените - домакини=майки и хетери=куртизанки=гейши(не помня другата дума). И в тези култури трудът на тези ЖЕНИ (крещя нарочно)не е бил извън закона и не се е смятал за неморален и долен.
Доколкото знам съдържателите не сабили мъже, а жени.
В наши дни този начин на прехранване е превърнат в индустрия за трупане на богатство, имаме сутеньори, а не съдържателки на публични домове (а те са жестоки и безскрупулни), проститутките в доста случаи са принудени насила да правят това (тук съм съгласна с теб).
Но ако всичко е законно и регламентирано, дали няма да е по-лесно да се контролира кой и защо е вътре? Дали няма да подлежи на "спасяване" принуденото да проституира момиче?
За съжаление съм била свидетел на разговори между девойки, за които този труд е желан, понеже е "лесен и приятен, и доходен"; В очите са ми казвали, че не е нужно да учат "щот на магистралата и пазят място"... :-(
Ако 20% от момичетата у нас са насила вкарани в занаята (и това е истина), бих се учудила.

kenkal каза...

Забравих:
И хазартът е по принцип престъпен, но май и у нас е законно средство за "прехранване"
Цивилизацията ни е толкова объркана, че ...
Моралното някога, днес е глупаво. Вземи пример с общуването между мъже и жени, разговорите на неудобни теми,облеклото... Много е различно.

Snejka каза...

Проблемът с хазарта вече е извън контрол. Може би и тогава са си мислили, че ако го узаконят, ще им е по-лесно да го контролират...И какво е постигнато...Просто се даде възможност мафиотите да си изперат парите.
Вярно е, че едно време проституцията не е била престъпление, но ако питаш мен, точно подобни разсъждения и анархия в морала водят до краха на една цивилизация. В момента, повечето едновремешните култури/обикновено тези от античността/ стигнали до упадък...
Неприятно ми е, че моралът сред хората стига до такова ниво...
Ние, хората сме много странни. като че ли няма средно положение при нас...Общественото мнение или е прекалено строго по даден въпрос/през средновековието/ или прекалено разкрепостено...няма я идеалната среда...то кой ли знае каква точно трябва да бъде де...всеки си има собствен поглед за това, кое е най-добре...
Ама има чувството, че светът се превръща в едно подобие на Содом и Гомор..колкото и митично да звучи...какво ще стане, когато някой ден и кражбите станат законни, защото има хора, които нямат възможността да се изхранват сами, а държавата, примерно, няма възможност да се погрижи за тях.
Ами ако убийствата се оправдават, ако убийците се направят на психично болни/това не е нещо, което да не се практикува в днешно време/ и след година вече са оздравели...

Snejka каза...

П.П. Мисля, че хазартът е типичен пример какво ще се случи и с проституцията, ако се постъпи по същия начин...

kenkal каза...

Май наистина не можем да намерим златната среда :(
Съгласна съм и по въпроса за Содом и Гомор, и за негласното съгласие и узаконяване на кражбите. Като си помисля все повече големи крадци и престъпници излизат от ареста по посочения от теб начин.
Излиза (аз поне така си мисля), че човек трябва да не се поддава на съблазните и пороците на съвременното общество. А то е трудно.
И това, че ние не приемаме или приемаме проституцията, наркотиците, порнографията или нещо друго, не значи, че ще го изтръгнем от корен.
Една мъдрост гласи, че ако не можеш да промениш нещо, трябва да го приемеш. А начинът да приемем и ограничим продажбата на плът, според мен е тази: устроени улици или квартали за платена любов. Ако искам услугите им, знам къде да ги намеря, а ако не искам да ги виждам - ще ги обикалям отдалеко.
Съжалявам, но моето мнение е такова. :(

Snejka каза...

Много ме е яд на този компютър...тъкмо бях написала поредния коментар тип "роман" и тая тъпа машина ми заби...грррр...сега ще трябва да се опитам да възпроизведа всичко наново, а ме съмнява че ще излезе по съшия начин...добре, започвам...
Сега се сетих нещо, дето вчера можех да допълня...относно двойнствения характер на човешкия морал. Мисля, че е много вярно. Според някои детски филмчета, съвестта на човек се ръководи от двете човечета/едно ангелче и едно дяволче/, но в края на краищата всеки сам избира кое от двете да послуша. Знам, че анкетата ми няма да промени законовото положение у нас. Просто ми се искаше да видя другите в какво вярват повече...Е, не мога да скрия, че ми е малко мъчно, че в момента има два вида поведение..това на хора без скрупули, които се налагат и това на съвестни хора, които се примиряват...Има една много мъдра мисъл по този въпрос:
"Проблемът на света е, че глупавите са самоуверени, а умните винаги се колебаят"...Всички осъзнаваме, че това не е редно, ама като виждаме, че сме безсилни, правим всичко възможно да успокоим съвестта си, че изборът не е в разрез със морала, а просто е среден вариант. За мен не е среден вариант. Ама когато някой ден свикна с това, ще мога спокойно да кажа пред съвестта си, че съм се борила до предела на силите си, за да не стане така. Не съм се примирила толкова бързо със ситуацията/това е образно казано, де/ и наистина няма да имам вина, че светът се е превърнал царство на законното "беззаконие"...
Може думите ми да звучат малко нереално и утопично, но мисля, че точно липсата на вяра води света към падение/но това е една мнооого дълга тема/...Май взех много да плещя...дотук с моралната гледна точка...
Относно това, че като се узакони ще се постигне някакъв контрол. Ами замисляла ли си се, че "платената любов", за да бъде на едно определено място, това означава да бъде много по-скъпа. Говорим за регистрирани "жрици на любовта", които трябва да плащат данъци, наеми за помещенията, които ползват и т.н...това си е бизнес. Всяка една от тях ще си е един своеобразен ЕТ...Което значи че ще има много разходи и ще трябва да си дига цените...много...Това става още по-изгодно за нелегалните сутеньори да си развият бизнеса, като подбият цените на техните момичета...Хората знаят как да ги намират...Не са ги хванали досега, защо да ги хванат и за напред...Проститутки ще има и по пътя...и тях досега не са им направили нищо..Коя проститутка ще се регистрира, като знае, че трябва да си увеличи цената и по този начин да си намали клиентелата...Тия, които го правят насила, едва ли изобщо имат възможност да се покажат на бял свят. Кой сутеньор ще си пусне момичетата да се регистрират или някакви подобни щуротии, с риск мацетата да се разпеят не пред когото трябва...

Unknown каза...

Уоу, уоу, уоу, дами, дами, дами... по-полека! Отплесваме се от темата за "легализиране" на проституцията. Само по себе си да проституираш въобще не е незаконно. Незаконно е да предоставяш помещение на проститутки, да склоняваш към проституция... вижте закона първо. Ето защо идеята е да се озакони дейността на сутеньорите... Иначе, че ще има нелегални изпълнения, ще има... Колко хора пътуват нелегално в транспорта, ползват нелегален софтуер, правят нелегални изпреварвания... но те имат избор да изберат дали да са законни или не. Сутеньорите нямат! И момичетата "работят" при ужасни условия, в мизерни и нискохигиенични дупки, без редовни медицински прегледи, за жълти стотинки. И ако държавата може да предостави по-добри условия за "работа" дори и на 10% от тези момичета, въобще не ме ебе дали е морално, гласувам "за".

morch каза...

сега относно playera.. аз използвам тези двата сайта: http://www.fileden.com и http://www.myflashfetish.com/ .. (и двата са ти нужни и работят перфектно заедно) засега всичко ми изглежда нормално с твоя player.. Обачее да ти кажа няколко прозрения до които достигнах: Песните, които ще качваш е повече от препоръчително да са с размер не почече от 5MB (по-големите трудно тръгват, ако тръгнат.. и накъсват)говоря ти ест за mp3, понякога и на мен ми се е случвало дадена песен да не сработи.. отдавам го проблема на грешка в самия файл на песента (има и такива случаи) няма начин да ти тръгне в този случай, варианта е друг файл.. а и друго ми се е случвало, бях ибрал player iPod бялл ммм беше мн шик, но на мен ми излизаше един черен правоъгълник.. мойто свири..?! така че идеята за белия ми плеър с 10 парчета я зарязах :))) т.е. може и да има няква грешка в самия html code на плеъра.. дрън дрън поразрови се вс ще е ок ;)
за проституцията съм "ВСЕ МИ Е ТАЯ" преди време бях "ЗА" ама то в наШТа държавица започва да ти е все тая за всичко :S другите коментари не съм ги чел, затормозявящо би ми било рано сутринта :D c yaaa

Snejka каза...

Пешо:не съм сигурна, че точно за ще достигнат и 10 % на "спасените" момичета. На сутеньорите или им пука за "стоката", която предлагат или не им пука. Това значи, че никое допълнение в закона няма да им промени поведението. Тия, които държат да предлагат високо качествени проститутки отдавна са се погрижили, както за условията, така и за състоянието на момичетата си. Тия, които не им пука, ще продължат да си предлагат същото, като карат на принципа: Не са ме хванали преди, няма да ме хванат и сега. За тях няма никакво значение. Законите са, за да се престъпват. Само дето елитните сутеньори ще имат още една причина да похвалят стоката си, като казват "всичко е според закона"...а така имаме само увеличение на проституцията, а не намаление или какъвто и да било контрол върху нея...
За плейъра:Снощи се занимавах около един час да търся и ровичкам...и finally success...Благодаря ти за съветите...ще се възползвам от тях:)

morch каза...

моля моля, ако има нещо съм насреща ;)

Анонимен каза...

Днес на работа прехвърлих на бързо коментарите ви, но ме отегчиха и не ги прочетох. Сега се прибрах и прочетох всичко.. та много сте задълбали нещата и прекалено много филосовствате за това. Аз лично не виждам смисъл.
По темата - гласувах ЗА. Принципно ми е все тая, но мисля, че нещата ще са по-добре ако е законно. Аз имах позната, която доброволно си намери сутеньор.. Думите и бяха:"Искам да работя, парите са добри". Та за всеки влак си има пътници, както за тази работа си има работници, така си има и потребители... Както се казва, най-старата професия.