неделя, 28 февруари 2010 г.

ТВ Задача

Вчера се загледахме в една от онези ТВ игри, дето трябва да познаеш някоя дума, да решиш задача или нещо си подобно. Обаждаш се и печелиш големите пари. Никога не съм харесвала тези предавания, ама от вчера съвсем не искам да ги поглеждам вече. Кажете ми ако греша, но как вие бихте решили тази задача:



Не съм успяла да снимам целия въпрос, но той е "Колко е сборът от всички числа и цифри?"
Как мислите вие?

9 коментара:

Unknown каза...

Всъщност именно въпросът е тъп... Защото колко е сборът от всички числа и колко е сборът от всички цифри са два различни въпроса. На втория би следвало да се отговори, че сборът на цифрите е 1+7+9+2+3+3+8+7+1.... Предполагам са имали предвид колко трябва да е крайният резултат, което ще рече 17+9х2+3+3х8-7+1-5+6-9+85. Тъй като умножение и деление са с предимство се получава:
17+9х2+3+3х8-7+1-5+6-9+85 = 17+18+3+24-7+1-5+6-9+85 = 133.

Snejka каза...

Мда, ама не. И аз знам как се смята(отделно, че половината, дето се обадиха, не знаеха кое е с предимство и кое не). Това беше първото нещо, което получихме. 133 не е отговора. Събрахме всички цифри, така както каза - 1+7+9...без да обръщаме внимание на знаците. И това не е. После решихме, че "всички числа и цифри" значи, че единствените числа са 17 и 85, а всичко останало са цифри...събрахме 17+85+всички останали цифри...и това не е.
Тук се изчерпахме. Други идеи?

Анонимен каза...

Момиче-трябва да ти кажа ,че ти се отдава литературата,но не иматематиката.Първото основно правило е да се знае,че първо се извършва-умножение и деление-а после събиране и изваждане.Учи се още във 3-ти или 4-ти клас-ако не и по-рано.Просто задачата е с много цифри,но това само на пръв поглед е сложно.Това панира участниците-но според мен въпросът не е с повишена трудност-и още-ТОВА ГО ЗНАЕ ВСЯКО ХЛАПЕ.Чао-до нови срещи

Snejka каза...

Ами, не знам кой си, ама май не следиш какво се пише. Как разбра, че не знам кое е с предимство като точно това съм казала в началото на коментара си? Ако искаш да се изтъкнеш, че знаеш нещо по математика в един коментар, това е друг въпрос. Като казвам, че първото, което съм получила е 133, ти ми кажи, не е ли това решението на задачата? Доколкото виждам и BORIME4KA мисли като мен. Ако ти получаваш нещо друго, значи не аз имам проблеми с математиката...
Това, което целя да кажа с този пост е, че тези, които правят подобни предавания или не могат да смятат, или съвсем вече не ги интересува дали са правилни отговорите им, когато вземат на хората парите. Защото много хора се обадиха с отговор 133 и не беше верен. Накрая се оказа съвсем различен, дето по никакъв начин не можахме да го получим, аз и хората, които бяха около мен.

Irina Dimova каза...

А помните ли какъв беше резултата и какво беше точно условието. Евентуално да е бил 7 или 207?

Irina Dimova каза...

Сега забелязах, че е уточнено условието на задачата, но все още ми е любопитно какъв отговор обявиха от играта.

Snejka каза...

138 беше отговора...по всякакви начини се опитвахме да го получим...не можахме:)

Анонимен каза...

Може би,
разковничето се крие в знака
"? "/въпросителен и подчертан/

Snejka каза...

Ако истината се крие в знака, какво трябва да се подразбира като се види един подчертан въпросителен знак? Истината е, че откакто написах този пост досега ми се случва много често да засека подобен тип игри и всеки път се чудя как може да се позволява такова нещо. Принципът е горе долу един и същ. Дава се някаква задача, където уж има уловка, така че да си помисли отделния човек, че именно на него му е хрумнал верния отговор/въпреки че накрая отговорът се оказва нещо, дето по никакъв начин няма как да се получи/. Водещата чака до края на предаването, като разгорещено в последните 10-15 минути ти обяснява, че ти дава последна 1 минута, 30 секунди, последно обаждане и т.н., докато не удари часа да свърши предаването. Тогава ти отваря плика с отговора, тотално те застрелва с невъзможния отговор и ти казва "Съжалявам, че не можах да ви подаря тези 1000/2000/3000 лв, успех следващия път, чао!"
Преди този тип предавания бяха поне малко истински. Хайде, вярно, че веднъж да се обадиш само и сметката ти за телефона скача до небесата. Но поне разменяш знание и известна доза късмет за пари. А сега е истинска порнография. Също като смс-те, дето ти казват дали гаджето ти изневерява. Абсолютно еднакви са ми вече...