неделя, 13 април 2008 г.

Stephen King Day

Има дни, в които яко зациклям на някоя тема. Тъй като си падам кино маниачка, естествено, има и дни, в които прекарвам целия ден пред лаптопа да гледам и тегля филми.
Така за един ден успявам да наваксам със всичко, които съм си набелязвала, но все не ми е оставало време:)
Но досега не ми се беше случвало да прекарам цял ден и да гледам само един жанр или филми само с един главен герой или един режисьор...Така де, за пръв път ми се случи да прекарам цял ден в гледане на филми по Стивън Кинг....Spooky, ain't it? Ми да. За тези, които не са чели книги или не са гледали филм на Стивън Кинг, ще поясня много накратко - този човек е психар, пише страхотно, няма спор, обаче толкова страхотно, че наистина успява да ти вземе здравето с психо-тата и ужасите, които сътворява. А аз цял ден гледах доста сполучливо пресъздадени негови творби. Така че, ако и вие мислите, че има дни, в които ви се гледа нещо с повече "тръпка", нека ви препоръчам тези филми:


1. "Кери" - Кери Уайт е срамежливо момиче без приятели и фанатично побъркана набожна майка. На 17 години Кери се сблъсква с пърия си месечен цикъл, в съблекалните на момичетата и изпада в шок, защото никой не я е предупредил какво е това. Другите момичета започват да и се подиграват и едно от тях, после съжалявайки за постъпката си, решава да и се реваншира, като моли гаджето си, най-големия хубавец на училището, да отиде с нея на бала по случай завършването им. В същото време, на друго момиче, нафукана глезла, с богат татко и е забранено да отиде на бала, заради това, че е предизвикала подигравката с Кери и въобще не се чувства виновна. Тя решава всячески да си отмъсти и да развали бала на Кери. До тук всичко звучи като някоя обикновена сапунка, но никой не знае, че Кери не е обикновено момиче, а притежава дарбата на телекинеза/способността да се местят предмети със силата на волята/. Какво ли може да стане, ако Кери реши да използва силата си срещу тези, които я застрашват...Гледайте и ще разберете:)


2. "Сиянието" - Мъж със жена си и сина си приема работа като пазач на изолиран планински хотел. Там обаче, синът му, Дани получава странни и в същото време страшни видения от миналото на хотела с телепатичната си дарба, наречена "Сиянието". Джак Торънс, бащата е на път да напише книгата си и използва изолираната обстановка, за да постигне максимална концентрация. Скоро, обаче, в резултат на изолацията, той започва да се побърква и да вижда духовете от миналото на хотела. И след няколко поредни разговора един призрак го убеждава, че трябва да "коригира" поведението на жена си и детето си, които недоволстват и искат да напуснат хотела, заради странните неща, които се случват в него. Единственото нещо, което може да ги спаси сега е "Сиянието" на Дани.

3. "Мъглата" - Всички си мислят, че странната мъгла над езерото не е нищо особено. Но точно, когато Дейв Дрейтън, сина му Били и съседа му Брент Нортън отиват до супермаркета, невъзможното се случва. По пътя виждат армия, огнеборци и полицията да се отправя към Мъглата. После Дейв вижда Брент да говори за някакъв военен план, наречен "Връх на стрела", за който никой не знае. В супермаркета влизат трима войници, само за да си напазаруват и пак да се върнат в мъглата. И изведнъж в магазина връхлетява мъж на възраст, с разбит нос, който казва, че "има нещо в мъглата". След поредица от нещастни обстоятелства, всички разбират, че в мъглата се подвизават изчадия от друго измерение. Така 80 души в целия супермаркет са обградени от мъглата и трябва да намерят начин да оцелят, като се има предвид, че стените на сградата са всъщност от стъкло и задачата им никак не е лесна.

Дотук с това, което гледах в оня ден. Това са всички други ужаси по Стивън Кинг, които съм гледала:

1. "Salem's Lot" - Любимият ми ужас. Винаги, когато го гледам и се будя нощем, но в него, освен страшните вампири, има и доста скрита житейска философия. Става дума за писател, който се завръща в родното си градче в щата Мейн/запазената марка на Стивън Кинг е главния герой да е писател, а действието да се развива в щата Мейн/, което се нарича Джерусалемс Лот/на англ. Jerusalem означава Йерусалим/, за да пише книга за градчето и хората в него. Но не след дълго разбира, че в градчето има двама новодошли търговци на антики, един от които древен вампир, невъзнамеряващ да си тръгне оттам. Борейки се със страшен спомен от детството си, той се опитва да спре вампира, който със всеки изминал ден взема нова жертва и я превръща във подобен на себе си демон.

2. "Подпалвачката" - първият филм, който гледах по Стивън Кинг. Дори не знаех, че е по книга. Баща ми беше запален фен и имаше разпродажба на видеокасети. Да имаме филма си беше нещо естествено. Цялото ни семейство сме киноманиаци/хе-хе/. Вероятно много хора са чували за сюжета. Анди и Виктория Макгий се запознават на един научен експеримент, срещу който ще получат огромна сума пари. На тях и на още няколко души им е инжектиран серум, наречен "Шеста партида", който дава на Анди и Вики необикновени способности. Вики може да чете мислите на хората, както и владее телекинеза, а Анди при силна концентрация може да подчини човек на волята си. Минават години. На тях им се ражда дъщеричка, която наследява способностите на родителите си, но в "леко" трансформиран вариант. Тя може да подпалвa каквото си поиска с волята на ума си. Когато е бебе това е що годе преодолим проблем, но колко ли ще се разрастнат способностите й, когато порастне? За съжаление, една военна организация, наречена "Магазинът"/в книгата "Арсеналът"/ иска да отвлече момичето и да го използва за собствени цели. След като нападат къщата им и убиват Вики, Анди успява да измъкне дъщеря си, Чарли и единственото нещо, което му остава е да бяга непрекъснато от изкусните си преследвачи.

3. "Тъмната половина" - Съвременна история за Д-р Джекил и Мистър Хайд. Като малък Тад е претърпял операция за отстраняване тумор. След като отварят главата му, лекарите установяват, че там има човешки остатъци на негов близнак, който не се е доразвил. След години, той е преуспяващ писател, пишейки сериозни книги под собственото си име, както и сензационни криминални бестселъри под името Джордж Старк. След като, обаче, неизвестно лице разкрива истинската самоличност зад Джордж Старк, Тад публично "погребва" псевдонима си. И от този момент, той непрекъснато се оказва главния заподозрен в редица престъпления, които почват да се случват.
4. "Мизъри" - Известният писател на романи Пол Шелдън се прибира, след като е привършил последната книга от поредицата си за героинята Мизъри. За нещастие, обаче, катастрофира, заради огромна снежна виелица, която извива. Сериозно ранен, той бива спасен от бившата медицинска сестра Ани Уилкс, "най-големият му почитател". Тя го завежда в една отдалечена колиба, където се грижи за него, но без да си напрваи труда да съобщи на когото и да била за случилото се с Пол. За съжаление, Ани се оказва ненормална фанатичка и когато, разбира, че Пол е "убил" героинята от любимия й роман, тя буквално кара краката му да се разтреперят. Сега, бидейки заложник в дома на откачената си фенка, на него не му остава друго, освен да пише, за да оцелее.

Ами това е от мен засега. Отивам да гледам филмче...тъкмо се зареди "Проклятието". Приятно ви гледане;-)

14 коментара:

Анонимен каза...

I like the valuable info you provide to your articles. I
will bookmark your blog and test once more here frequently.
I am rather sure I'll be told plenty of new stuff right here! Best of luck for the following!

Feel free to visit my website :: http://www.ysfotogaz.com/?page_id=63

Анонимен каза...

We are a bunch of volunteers and starting a new scheme in our community.
Your site provided us with helpful info to work on.
You've done an impressive activity and our entire neighborhood will probably be thankful to you.

Look at my blog post :: capsiplex website

Анонимен каза...

It's very easy to find out any matter on web as compared to books, as I found this piece of writing at this web page.

my blog caliplus reviews

Анонимен каза...

With havin so much content and articles do you ever run
into any issues of plagorism or copyright infringement? My blog has a lot
of completely unique content I've either written myself or outsourced but it looks like a lot of it is popping it up all over the web without my permission. Do you know any techniques to help reduce content from being stolen? I'd really appreciate it.


My blog :: http://phen375-canada.tumblr.com/

Анонимен каза...

Oh my goodness! Incredible article dude! Thank you, However
I am experiencing difficulties with your RSS. I don't know the reason why I cannot subscribe to it. Is there anybody else having identical RSS issues? Anyone who knows the solution can you kindly respond? Thanks!!

Check out my web page products for toenail fungus

Анонимен каза...

bookmarked!!, I love your blog!

Also visit my website; buy volume pills

Анонимен каза...

Hi to every one, the contents present at this web site are actually amazing for people knowledge, well, keep up the
good work fellows.

Feel free to visit my page ... buy alta white

Анонимен каза...

Because the admin of this site is working, no uncertainty
very quickly it will be famous, due to its
feature contents.

Have a look at my web-site :: Xtreme No

Анонимен каза...

Admiring the hard work you put into your site and detailed
information you provide. It's great to come across a blog every once in a while that isn't the same outdated rehashed material.
Great read! I've saved your site and I'm including your RSS feeds to my Google account.


Also visit my homepage samurai.elmstepup.com

Анонимен каза...

This is a topic that is near to my heart.
.. Cheers! Where are your contact details though?

Also visit my website phen375truth.exteen.com

Анонимен каза...

Wonderful blog! I found it while browsing on Yahoo News.
Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News? I've been trying for a while but I never seem to get there! Many thanks

Have a look at my web blog - arthritis pain

Анонимен каза...

Its not my first time to visit this site, i am browsing
this site dailly and take fastidious information from
here every day.

Stop by my web-site :: buy caliplus

Анонимен каза...

What i do not understood is in truth how
you are not really much more well-appreciated than you
may be right now. You are very intelligent. You know therefore considerably relating to this subject, made me personally
imagine it from so many varied angles. Its like women and
men are not interested until it's one thing to accomplish with Girl gaga! Your personal stuffs excellent. Always handle it up!

my page; idol lip

Jerold каза...

Искам да използвам тази възможност, за да оценя д-р Екпен за добрата работа, която той прави по света, много от вас трябва да са преди него и какво прави. Причината, поради която аз го оценявам на този сайт, е, че може би някой там е изправен пред същото предизвикателство и той / тя не знае какво да направи след това, за да реши проблема, д-р Екпен е чудесно заклинание и приятелски ако имате проблем с брака си, можете да се свържете с него по правилния начин и той ще бъде облечен да ви помогне. Свържете се с него сега по електронната поща на ekpentemple@gmail.com или на Whatsaap +2347050270218.