неделя, 27 април 2008 г.

Христос Воскресе!





Според Църковния календар, два са най-важните дни в годината. Единият е денят на Христовото рождество, а другият е денят на Неговото възкресение. Днес е този втори, но не по важност ден. Днес е денят, който символизира триумфът на доброто над злото. Христос, със силата на саможертвата, е спасил душите на умрелите от вечните огньове на Ада. От този ден вече не е нужно да си евреин, за да можеш да спасиш душата си. Евреите вече са наречени "Прокълнатия народ", заради това, че са виновни за проливането на Христовата кръв и всички еврейски поколения носят греха на предците си. От този ден насетне, е много по-трудно евреин да се спаси, отколкото който и да е друг човек.
Днешният ден е символ на ново начало. Нова надежда. Надежда за живот. Възкресението символизира живота. Спасението символизира надеждата. На днешният ден всички трябва да са щастливи. Защото днес е най-големият празник в годината.
От фолклорна гледна точка...позабравила съм малко/от което се срамувам, като се има предвид, че съм учила етнография 5 години в гимназията/. Но това, което със сигурност знам е, че всеки празник е свързан с някакво магическо присъствие, което се почита и се правят други магически ритуали, за да се отчете същото това магическо присъствие. Това, което всички знаем е, че днес се чукаме с червени яйца/всъщност, според обичая яйцата на Великден трябва да са само червени, нищо че през прочутия комунизъм измислиха, че трябва да са шарени/. Червеният цвят символизира кръвта на Христос, която е пролята в името на нашето спасение. Но комунистите, с тяхната агресивна анти-християнска политика, се опитаха да изтрият тази традиция...ноооо...това не е толкова важно. Сега се смята, че първото яйце трябва да е червено. Пък и почти не се намират хора, които да боядисват само червени яйца. И в нашето семейство е така. Не че това е толкова важно. Най-важно, според мен, е да отчетем някаква почит пред Христос, защото този ден е негов. Не е важно какъв цвят е яйцето. Важното е, че когато се чукаме с яйцата и до днес казваме "Христос воскресе" и "Да...Воистина Воскресе".
Днес е денят, в който, дори да не си вярващ, е хубаво да направиш нещо добро. Да не се караш с близките си, да се държиш мило с тях. Да подадеш на просяк милостиня. Да си наложиш да бъдеш такъв, като знак на уважение. Направиш ли това, значи си уважил Христос. Това означава, че той не се е жертвал напразно. Означава, че доброто още го има в нас. И успееш ли да прекараш цял един ден, вършейки само добри дела, осъзнаваш колко удовлетворение носи всяко едно от тях и колко хубаво е да бъдеш добър:)
Весели Празници! Пожелавам много щастие, нека днешния ден бележи ново начало и неугасваща надежда за всички ви:)

3 коментара:

morch каза...

Воистина Воскресе! Здраве и щастие на теб и на цялото ти семейство! :)))

Snejka каза...

Благодаря много. Подобно и на теб:)

Анонимен каза...

Узнал много. Спасибо