петък, 11 април 2008 г.

Книжно предизвикателство


Ами, първо да кажа, че благодаря на Нела за предизвикателството. Играта наистина много ми допада:)
А ето ги и моите въпроси и отговори:
Въпрос 1: Кои три книги прочетохте напоследък?
Отговор: За съжаление, през последните няколко месеца чета само учебници, като се има предвид че тази година завършвам висшето си образование. Но последните "истински" книги, които прочетох бяха "Хапливите прозрения на Оскар Уайлд", "Хари Потър и даровете на смъртта" на Дж. К. Роулинг и "Шестото клеймо" на Дан Браун.
За "Хари Потър и даровете на смъртта" - голяма фенка съм на тази поредица. Когато гледах първият филм се изненадах как може детски филм да ми хареса толкова много. После Иф ме зариби по телефона да прочета книгите/дотогава ги имаше само петте/, защото били много интересни. Така и направих. На всеки 1-2 седмици ходих до библиотеката, за да вземам следващата част от поредицата за малкия магьосник. Мнооого увлекателни ми бяха. Зарибих дори баща ми, с когото даже се карахме, веднъж, тъкмо бях взела петата книга, и той си я отмъкна, за да я чете на работа. А пък аз нямах търпение да разбера какво става по нататък и какво представлява този Орден на феникса, за който става дума в нея. Можете да се досетите с какво нетърпение чаках Дж. К. Роулинг да се сети да напише и другите две части. Майка ми стана фенка на филмите, много обичаше да седнем заедно и да гледаме някоя част, защото щях да и разкажа всички подробности, които си спестяват във филмовите продукции/както стана и с "Властелинът на пръстените"/. Наскоро, малко след като излезе премиерата и на последната книга, не можах да дочакам и си я изтеглих в електронен вариант. Прочетох я сякаш на един дъх. Няма да забравя. Беше лятото. Аз не работих тогава. По цял ден прекарвах пред лаптопа и четях глава след глава книгата, тогава все още на английски. Мама се прибира вечерта и аз и разказвам докъде е стигнало приключението и на нея и беше страшно интересно...Хаха. Страшна картинка сме били, сигурно. Във всяка глава ставаше нещо ново, някаква развръзка, отговаряше се на всички въпроси...няма да изпадам в подробности...
За "Хапливите прозрения на Оскар Уайлд" - И на Оскар Уайлд съм фенка:)
Какво да ви кажа. Най-много ми харесват приказките му. Те са първата негова книга, която прочетох и май ще си остане любимата. А тази книга си я купих наскоро от Пингвините и страшно много ми харесва. В нея са подбрани най-добрите му изказвания в цялото му творчество, а за автора имам един по стар пост, ако се интересувате може да го видите тук.
За "Шестото клеймо" - Както "Шифърът на Леонардо", така и тази книга се характеризира със страхотен сюжет, напрежение през цялото време, докато не дойде развръзката, която се оказва леееко банална и малко...тъпа. Много ме е яд, че в стремежа си да направи краят нестандартен, интересен и вълнуващ, той го "окъква", както се казва по нашия край. Но иначе пише интересно, и двете книги са пълни с много интересни научни факти/както и доста художествени измислици, де/.
Въпрос 2: Кои три книги си купихте напоследък?
Отговор: Тук ще бъда по-кратка. Това са "Хапливите прозрения на Оскар Уайлд", "Приказки" на Оскар Уайлд"/книжката, която имаме вкъщи е много стара и окъсана, реших, че искам да си я имам нова:)/ и четирите книги, които ми липсваха от седем-логията "Хрониките на Нарния" на К.С. Луис/които прочетох на английски, докато бях в Ирландия/.
Въпрос 3: Кои три книги бихте препрочели?
Отговор: Този въпрос е лесен. Веднага казвам: "Властелинът на пръстените", която и да е книга за "Хари Потър", както и "Хрониките на Нарния", "Прикзки" на Оскар Уайлд. Като цяло има много книги, които бих препрочела и още повече, които искам да си купя и да прочета. Но аз свършвам дотук. Затова мисля да предам щафетата на Ифи, Некрони и Лонганлон.
Ако трябва да направя анализ на литературата, която чета...като изключим Дан Браун и част от Оскар Уайлд...май си падам "дечко", а?...хаха. Но това е само една малка част от литературата, която ме вълнува. Като цяло харесвам всякакъв тип литература - от Стивън Кинг, през криминалетата, та чак до някои любовни романи/тях гледам да ги избягвам, защото малко си падат "промивка на мозъка"/.
Това е от мен засега. Надявам се да ви е харесало. Чакам отговорите на следващите с нетърпение:)

6 коментара:

kenkal каза...

Много се радвам, че си толкова бърза с отговорите. Страшно ти се радвам задето си запалила родителите си по Хари Потър. Допадна ми, че сте обсъждали всяка глава и липсващите във филмите подробности. Поздрави и за любовта към приказките - те са и моя слабост!

Snejka каза...

Аз се радвам, че откривам друг толкова запален фен по Хари Потър и Властелинът. Всъщност, може и да съм запалила баща ми по Хари Потър, но той още не е прочел шеста и седма книга. И ми е малко самотно, защото няма с кого да си ги обсъждам. А специално тези две части са пълни с интересни случки, най-вече покрай Сивиръс Снейп и Албус Дъмбълдор, които станаха любими и на майка ми. То е нормално, щом чува всичко, представено през моя поглед, но тя си хареса Снейп още от първия филм за Философския камък и каза, че това не е обикновена роля. Оказа се права. Въпреки че аз сериозно се разколебах след като прочетох шестата книга...
А за Властелинът мога да говоря цяла вечност. Чела съм го два пъти, както прочетох два пъти и "Хобит" и един път/засега/ "Силмарилион". Дори бях започнала да уча елфически, но е доста трудно. Засега знам само значението на повечето имена на планини, градове, реки и страни в Средната земя:)
Какво да ти кажа, Толкин е измислил, освен един страхотен вълшебен свят с мнооого дълга описана история, езици на толкова народи, ами на всичкото отгоре в книгите му се крие толкова житейска философия, че не истина...просто гений:)

iffi каза...

И аз си харесвам Снейп още от първата книга (макар че още не съм прочела 6та и 7ма :) )

svetlina каза...

Аз пъл халесвам Аслан. А книжките да питам колко струват и къде може да се намерят, щото идва първи юни и е време да подготвя психически народа с това какви подаръци ще им се наложи да ми купуват :)Гледала съм стария филм, гледала съм новия, гледала съм даже мейкинга на новия. Няколко пъти. Е, време е да прочета и книгата, нали ;)

Snejka каза...

Книжките са по 7 лв парчето. Аз не съм гледала мейкинга на новия, само разни плакати, някоя друга снимка от imdb.com и това е:(
Не съм гледала и стария филм, обаче книжките съм ги изяла и на български и на английски:)
Приятно четене ти пожелавам.

Jerold каза...

Искам да използвам тази възможност, за да оценя д-р Екпен за добрата работа, която той прави по света, много от вас трябва да са преди него и какво прави. Причината, поради която аз го оценявам на този сайт, е, че може би някой там е изправен пред същото предизвикателство и той / тя не знае какво да направи след това, за да реши проблема, д-р Екпен е чудесно заклинание и приятелски ако имате проблем с брака си, можете да се свържете с него по правилния начин и той ще бъде облечен да ви помогне. Свържете се с него сега по електронната поща на ekpentemple@gmail.com или на Whatsaap +2347050270218.