неделя, 18 ноември 2007 г.

Грузинският език...


На това заглавие сега следва да се даде коментара: "Ай стига вече с тоя грузински, де"...хехе...ми да, ама не..вече почнах да уча грузински...
Първото впечатление-уфффф, няма друг такъв език. Едни йероглифи, дето не ми приличат на нищо типично, а после едно произношение, дето го няма никъде...но сред думите имаше някои, които особено много ме забавляваха, например:
1. Цициля - малко пиле
2. Гого - момиче
3. Коцна - целувка

Ама най-якото е: Еби- окончание за множествено число. Представете си как звучи всяка дума в множествено число. "Маймуни" е една маймуна на български, а повече маймуни- "маймунЕби", а освен маймуните имаме "тучЕби", "датвЕби", "тамтамЕби" и т.н. ...:)))

7 коментара:

kenkal каза...

Като говорим за език, редно е думата грузински да бъде членувана с пълен член -ят.
Иначе все повече се убеждавам, че яко си хлътнала. Уж беше само едно познанство, а виж накъде вървят нещата. Но животът си е твой и ти си решаваш как да го живееш.

А за грузинския език - чувала съм го и много ми прилича на арменския. Въпреки че арменци и грузинци са ми се обиждали, когато кажа, че не ми звучат различно. Азбуката им като че ли е смесица от букви и сигли, ама ти ще си береш гайлего, щом си почнала грузински да учиш.
Окончанието ме впечатли, но не разбрах дали в техния език има думата маймуна, която наистина така да звучи?

Snejka каза...

За пълния член- благодаря за поправката...това така си и остана редовната ми правописна грешка...:)Ама и аз съм едно кандидат-българче...
За хлътването- не съм много сигурна в това. На мене ми е страст да уча всякакви видове езици...много ми е интересно. Спомням си, на времето, баща ми ходи до Япония и му бяха дали един разговорник и малък учебник с йероглифите и всичките им азбуки/защото са 2 със срички и отделно имат йероглифи за определени думи/, за да се подготви преди това...Много се запалих...научих японски повече от него...
А за окончанието- за маймуната, окончанието е на "у"...при другите думи също не е на "е", просто исках да подчертая окончанието за множествено число...:)

kenkal каза...

Значи си истински полиглот. Браво! Страхотно е да имаш усет към чуждите езици и да имаш желанието да учиш! Поздрави за това!!!

Snejka каза...

Благодаря...наистина искам да знам колкото се може повече езици...има само 2 езика, които не са ми приятни и нямам желание да знам- френския и немския...всичко останало е добре дошло...
То, като се замисля, като че ли това, което най-много ме влече в езиците като грузинския и японския, май че са йероглифите...Винаги съм искала да мога да разчитам йероглифи, които другите не могат...детска мечта, може би:)

Анонимен каза...

Трогнахте ме с тия размисли за моята родна азбука и език. Ще ви призная нещо под секрет и мен му звучаха така... смешно някои български думи, докато учех езика ви, но разликата между нас и вас е че ние никога не бихме го казали, писали... Струва ми се, че вие българите сте постоянно изненадани, когато чуете некое чуждестранно име или дума, но по-неприятното е че веднага почвате нападки и подигравки с него, а това не е хубаво.

Snejka каза...

Хмм, аз не съм написала нито един от коментарите си с нападателен тон. Мисля, че ясно показвам заинтересоваността си от грузинския език. Факт е, че писмеността няма нищо общо с латиницата, нито с кирилицата. Затова казвам, че са йероглифи, но това го прави още по-интересен и уникален.
Мисля, че всеки се изненадва, когато чуе нещо ново, както сам каза, и на теб ти е звучал по различен начин българския. Но това е нормално и никой не би те осъдил ако напишеш или кажеш някъде за това. Ние, българите си знаем, че нашият език не е толкова лесен и стандартен...

Светослав Кехайов каза...

Здравейте!
За съжаление в думите на нашия грузински приятел има резон :(
А за грузинската АЗБУКА сте написала, извинете, глупости!
Това е именно азбука - на всяка БУКВА съответства точно определен ЗВУК! Мхедрули и кирилицата определено си приличат: сравнете "бан" и "б", "дон" и "д", "зен" и "з", "кхан(Y)" и "у" и т.н. От всичките азбуки, които съм виждал, "картули анбани" определено е най-красива. Що се касае за езика, то това е един от езиците, които притежават страховита изразна мощ, неслучайно на него е създадена такава велика литература!!!
За нашия анонимен приятел:
ჩვენო უცნობო მეგობარო, ქართული ენა ძალიან მაგარია, და ანბანი ყველაზე ლამაზია!!!