петък, 26 октомври 2007 г.

За домакините, които работят...

Ето, че дойде време да огласим и резултатите от последната анкета, която беше на тема: "Възможно ли е една жена да бъде едновременно добра домакиня/включително и в отглеждането на децата си/ и добър префесионалист в работата си?"
88 % от гласувалите са позитивно настроени и вярват, че ако поиска, жената би могла да се справи с работата и домакинството
Останалите 12 % от гласувалите са на мнение, че домакинството също е професия, която иска да се отдадеш изцяло на нея, затова жената трябва да избере коя професия иска да практикува. За тях домакинство и работа е като носене на две дини под една мишница. Твърде трудно и по някое време едната пада на земята.
Моето лично мнение е някъде по средата. Съгласна съм и с двете страни. Наистина не е лесно да мислиш за това какво му трябва на детето, какво да сготвиш на любимия, за да го зарадваш и в същото време да процъфтяваш в професията си, да се издигаш в кариерата и да предлагаш нови и интересни проекти пред шефовете...на моменти изглежда невъзможно. Но аз мисля, че е не е чак толкова impossible. Може би не е лесен живот за всяка жена, но ако започнеш по-отрано да се грижиш за дома, за собствената си къща, по-късно ще ти е по-лесно и не толкова натоварващо. Без да се замисляш много много ще ти изникне в акъла рецептата за любимата манджа на любимия. Ако редовно чистиш, ще си спомниш кои дрехи трябва да са хвърлили твоите хора за пране, дали си хвърлила боклука или дали има нужда да се мият прозорците скоро...И всичко това можеш да си го припомниш само на път за вкъщи. Което значи, че мислите ти по време на работа са насочени само към работата...Е, тук идва въпроса, че няма да имаш толкова време да помислиш за себе си...но за това казвам, че не е за всяка жена. Но когато имаш деца просто не мисля, че изобщо има смисъл да се обсъжда този въпрос. Това е за жени, които обичат да мислят за другите повече, отколкото за себе си, за такива жени, които се чувстват щастливи, когато любимите хора са щастливи.
Затова моето мнение е:Кариера и домакинство- да. Но кариера, домакинство и време за себе си- most certainly NOT...

8 коментара:

morch каза...

Утре ще го изкоментирам, сега се отправям към Dodoland че умираааааам за сън! Zzz.. в момента слушам следното парче: Timbaland Feat. One Republic - Apologize.мпТри поздрав! :Ppp~~

morch каза...

"Кариера и домакинство- да. Но кариера, домакинство и време за себе си- most certainly NOT..." Абсолютно си права! Който вярва, че може да се справя с всичко, както често ни го набиват по американските филми, където едни еманцепирани женици са се превърнали в "супермени" и могат всичко..?! Н'ДЕЙ ВЕРВА! Това си чиста измама, някаква "идеална" представа за жената в 21 веек Хах дрън дрън! Чисто физически не НЕВЪЗМОЖНО! Нямам и грам съмнение, че не е защото сте жени, а защото и един мъж не може да се справя с всичко и не би могъл.. няма как да стане! Винаги "нещо" ще му отдаваме приоритет в живота в опр етап.. обучение, кариера, любов (н'дей верва и т'ва) семейство, дрън дрън, приятели, хобита, дрън дрън, екология, дрън.. едното за сметка на другото или от всичко по-малко (и накрая нищо)?! И все пак съм убеден, че булшенството участвали в анкетата са "дами" и за съжаление дамиии тепърва ще се сблъскате с реалността, която е "малко" по-различна от това което пише в "Cosmopolitan" ;) и все пак успех! :)

kenkal каза...

Амбицията да си еднаково добра навсякъде е хубаво нещо. Но ме е възможно да се осъществи напълно. Пък и никога нещата не са равностойни. понякога кариерата е на преден план, друг път семейството. И така е редно.
Ако успяваме винаги и във всичко, и всичко постигнато е идеално - че тогава ще сме се превърнали в божества... Не мислиш ли?

iffi каза...

Съгласна съм с това за приоритетите. И все пак, смятам че изброените неща не са чак мисия невъзможна, особено ако имаш съпруг, който помага. Ако си самотна майка и жонглираш с всичко това е едно, но ако си имаш свестен съпруг, не би трябвало да ти се налага ти да прибираш децата от училище, да ходиш на работа, да чистиш, переш, простираш, готвиш и изхвърляш боклука, а той да дреме пред телевизора ;-)

Анонимен каза...

Точно така е, iffi !!!
Напълно те подкрепям.

morch каза...

От последните няколко "comment-a" оставам с впечатлението, че "какво не успеете да се справите го оставяте в ръцете на.. някой мъж?!" В анкетата не беше уточнено с или без подкрепата на мъж "една жена да бъде едновременно добра домакиня/включително и в отглеждането на децата си/ и добър префесионалист в работата си?" Логично е и е в реда на нещата, че с един "отговорен" мъж това да бъде по-лесно постижимо, но не с цената на неговия просперитет! И не няма да прибирам децата от училище, да ходя на работа, да чистя, пера, простирам, готвя и изхвърлям боклука, а съпругата ми да дреме пред телевизора ;-) NO WAY!

Snejka каза...

Иии, най-сетне успявам да се включа и аз...Значи:
@morkov: от всичко по малко и накрая нищо...не съм съгласна...мисля, че е възможно от всичко ДОСТАТЪЧНО, но не и нищо. То много зависи и от работата, де. Ама не е невъзможно. Аз не съм казала, че всяка жена може да се справи, но но според мен не е толкова невъзможно, колкото повечето мъже смятат...
@kenkal: съгласна съм с теб. Но моментните приоритети не са важни. Важен е крайния резултат. Щом има просперитет в работата и всичко в дома е изрядно, всички задължения са изпълнени, съпругът и децата са щастливи, ето това е показател, че успяваш да се справиш със ситуацията...
@iffi:Въпросът ми наистина е насочен само по отношение на жената и това, дали може сама да се справи със всичко...
А за задълженията на мъжа и жената, това вече си е друга тема и според мен не важно кой какво върши в семейството, важно е да има разбиране:)

iffi каза...

Ъм... понеже в поста беше споменат "любимия и", реших, че явно не е сама. А ако не е сама ами с търтей... ами по-добре да го разкара, докато е време... (лично мнение)